Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης 2024: Αντιμετωπίζουμε τη ρητορική μίσους μέσα από την Εκπαίδευση!

 

Το 2018, η  Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. ανακήρυξε την 24η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης, προκειμένου να υπογραμμίσει την ανάγκη για προώθηση μετασχηματιστικών δράσεων για συμπεριληπτική, δίκαιη και ποιοτική εκπαίδευση για όλους.

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης ήταν αφιερωμένη στην αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, ενός φαινομένου που στις μέρες μας έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και εκδηλώνεται έντονα, εντός και εκτός διαδικτύου, με τη μορφή διακρίσεων, ρατσισμού, ξενοφοβίας.

Η εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί κατέχουν διαχρονικά κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια υπέρ των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, της Ειρήνης και της Αειφορίας. Η διδασκαλία και η μάθηση πρέπει να έχουν μετασχηματιστικό προσανατολισμό, στηρίζοντας μαθητές/τριες να αναπτύξουν γνώσεις, δεξιότητες, αξίες και στάσεις που θα τους καταστήσουν φορείς ειρήνης, αλλαγής και αειφορίας στις κοινότητές τους. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΠΕ/ΕΑΑ).

Συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε εκπαιδευτικές δράσεις, όλο τον χρόνο, με επίκεντρο τον περιορισμό της ρητορικής μίσους και των επιπτώσεών της.

#StopHateSpeech #InternationalEducationDay #TransformingEducation #EnvironmentalEducation #SustainabilityEducation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου