Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

Οι Γυναίκες στην ηγεσία της Επιστήμης με στόχο την Αειφόρο Ανάπτυξη

 

Η 11η Φεβρουαρίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην παρουσία των γυναικών στην Επιστήμη διεθνώς, υπενθυμίζοντας τον κρίσιμο και ουσιαστικό ρόλο τους στις επιστημονικές και ερευνητικές ομάδες, την ανάγκη ενίσχυσης της εκπροσώπησης και συμμετοχής τους, αλλά και κατάρριψης των εις βάρους τους στερεοτύπων και διακρίσεων.

Μέχρι στιγμής, αρκετές από τις χώρες σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν έχουν επιτύχει ισότιμη συμμετοχή των φύλων στις επιστήμες, ιδιαίτερα τις θετικές. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο το 33% του επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού είναι γυναίκες, η χρηματοδότηση που λαμβάνουν για έρευνα είναι μικρότερη από άνδρες συναδέλφους τους, ενώ έχουν λιγότερες ευκαιρίες και πιθανότητες να εξελιχθούν στην ιεραρχία. Αντίστοιχα, πολλά είναι τα εμπόδια και οι προκλήσεις που αποτρέπουν κορίτσια και νέες γυναίκες από το να επιλέξουν εκπαίδευση και επαγγελματικές σταδιοδρομίες που συνδέονται με τις επιστήμες, ανάμεσα στα οποία παραδοσιακές αντιλήψεις, κοινωνικές προσδοκίες, στερεότυπα και πιέσεις, αλλά συχνά και η έλλειψη πρόσβασης ή υποστήριξης να εμπλακούν.

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Ατζέντας του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη, ανάμεσα στις οποίες και αυτή της κλιματικής κρίσης, μπορούν να αντιμετωπιστούν με την αξιοποίηση των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των ταλέντων του συνόλου της ερευνητικής κοινότητας, στην οποία οι γυναίκες έχουν δείξει ότι μπορούν να έχουν μια ισχυρή φωνή και μια στέρεα επιστημονική παρουσία. Μια πολυπρόσωπη δεξαμενή ικανών και δημιουργικών ερευνητών και ερευνητριών μπορεί να διαμορφώσει νέες προοπτικές και να οδηγήσει σε καινοτόμες και βιώσιμες λύσεις για τα σοβαρά περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα.

Με αφορμή τον φετινό ένατο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας για τις Γυναίκες και τα Κορίτσια στην Επιστήμη, πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη συνάντηση με θέμα «Ηγεσία των Γυναικών στην Επιστήμη: Μια Νέα Εποχή για την Αειφόρο Ανάπτυξη». Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε από το The Royal Academy of Science International Trust (RASIT), κράτη-μέλη και υπηρεσίες του ΟΗΕ και διακυβερνητικούς οργανισμούς, στις 8-9 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αναδειχθεί η σημασία του ηγετικού ρόλου των γυναικών στην επίτευξη τριών από τους πυλώνες της Αειφόρου Ανάπτυξης: της οικονομικής ευημερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της περιβαλλοντικής διατήρησης.

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης υποστηρίζει σταθερά και έμπρακτα τη συμμετοχή γυναικών στις ερευνητικές ομάδες και δραστηριότητές του, όπως επίσης προωθεί την εκπαίδευση κοριτσιών και νέων γυναικών για το περιβάλλον και την αειφορία. Η υπεύθυνη και δημιουργική συμβολή όλων μας, πέρα από διακρίσεις, για έναν καλύτερο, πιο αειφορικό κόσμο, αποτελεί δικαίωμα και προτεραιότητα στη σύγχρονη εποχή.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου