Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

Προστατεύουμε την περιβαλλοντική υγεία… ταξιδεύοντας



Οι επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην ποιότητα ζωής και την υγεία μας, σωματική και ψυχική, είναι πολλαπλές. Ειδικότερα, η κλιματική αλλαγή σήμερα φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τις περιβαλλοντικές συνθήκες (μέσω π.χ. της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας, της αστάθειας των ατμοσφαιρικών κατακρημνίσεων, της εκδήλωσης ακραίων καιρικών και άλλων φαινομένων), οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και την «υγεία» του πλανήτη με πολλούς τρόπους, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία για την Περιβαλλοντική Υγεία με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα μας καλεί σε δράση:

Πολύ ενδιαφέροντα επιστημονικά άρθρα για τα ζητήματα αυτά μπορείτε να βρείτε εδώ:

Η σχέση μας με το περιβάλλον είναι αμφίδρομη και αμοιβαία. Φροντίζουμε τον εαυτό μας προστατεύοντας το περιβάλλον, το οποίο μας επιστρέφει τα οφέλη, όπου και αν βρισκόμαστε, στις περιοχές όπου διαβιούμε μόνιμα ή σε τόπους που επισκεπτόμαστε με οποιοδήποτε κίνητρο, για εργασία ή αναψυχή.

Η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού μας υπενθυμίζει τη διαρκή υποχρέωσή μας απέναντι στο περιβάλλον ως το πλαίσιο της Ζωής και τη δυνατότητα να περιορίζουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα ακόμη και ως ταξιδιώτες, είτε κατά τη μετακίνηση (π.χ. αποφεύγοντας ενεργοβόρα και ρυπογόνα μέσα μεταφοράς ή μεγάλες αποστάσεις), είτε κατά την παραμονή μας σε έναν προορισμό (π.χ. καταλύοντας σε μικρές οικογενειακές μονάδες ή καταναλώνοντας τοπικά προϊόντα).

Μια κριτική θεώρηση του θέματος αυτού μπορείτε να βρείτε εδώ:
https://bit.ly/2m1RxBn 

Αναδεικνύουμε την αξία της περιβαλλοντικής υγείας, δικής μας και του πλανήτη, συνδέοντάς την και με τις τουριστικές-ταξιδιωτικές μας πρακτικές, μέσα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση για την Αειφορία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου