Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα με θέμα: «Τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά στη ζωή μας», με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Το ΚΠΕ Λαυρίου, σε συνεργασία με τους Υπευθύνους Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Π.Ε. και Δ.Ε. Β΄ Αθήνας και Ανατολικής Αττικής, υλοποίησε διαδικτυακή επιμορφωτική ημερίδα για εκπαιδευτικούς, με θέμα:

«Τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά στη ζωή μας»,

την Τρίτη 30 Μαρτίου 2021, και ώρες 18.00 – 20.30, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας WEBEX.

Στην ημερίδα συμμετείχε με εισήγηση το Εργαστήριο  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η οποία είχε τίτλο:

«Καταγράφοντας αρωματικά φυτά και βότανα της περιοχής και τις ιστορίες τους. Μια διεπιστημονική πρόταση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με προσεγγίσεις και εργαλεία της επιστήμης των πολιτών».

Η εισήγηση πραγματοποιήθηκε από τη Δρ. Μαρία Δασκολιά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, τον Δρ. Δημήτριο Γκότζο, Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΠΕ Β΄ Αθήνας και Συνεργάτη του  ΕργΠΕ ΕΚΠΑ και την κ. Άννα Τρίγκατζη, Εκπαιδευτικό ΠΕ02 και Υποψήφια Διδάκτορα του ΕργΠΕ ΕΚΠΑ.

Παρουσιάστηκε μια διεπιστημονική πρόταση αξιοποίησης της Επιστήμης των Πολιτών (ΕτΠ) στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) για την Αειφορία, η οποία βασίζεται στην αξιοποίηση εννοιών, εργαλείων και μεθοδολογιών τόσο των φυσικών όσο και των ανθρωπιστικών/κοινωνικών περιβαλλοντικών επιστημών. Για τον σκοπό αυτό, παρουσιάστηκαν οι ψηφιακές εφαρμογές δύο Παρατηρητηρίων Πολιτών (ΠΠ), που εξειδικεύονται στην καταγραφή και αναγνώριση φυτών (και της βιοποικιλότητας), και αναλύθηκε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με μαθητές για τη συλλογή και ταυτοποίηση δεδομένων για αρωματικά φυτά σε διαφορετικά περιβάλλοντα του περιαστικού και αστικού ιστού της Αττικής και να επεκταθούν και εμπλουτιστούν με περιβαλλοντικές αφηγήσεις ιστοριών και της παραδοσιακής γνώσης γύρω από αυτά. Παράλληλα, έγινε σύντομη αναφορά στο ευρωπαϊκό έργο Cos4Cloud και τη συμμετοχή του ΕργΠΕ-ΕΚΠΑ σε αυτό, στην ιδέα και τις πρακτικές της ΕτΠ και των ΠΠ, στη σημασία της ΕτΠ για την επιστήμη, την κοινωνία και τη μάθηση και στους τρόπους με τους οποίους η αξιοποίηση της ΕτΠ στην ΠΕ δημιουργεί διεπιστημονική προοπτική.

Στην ημερίδα συμμετείχαν περισσότερα από 120 άτομα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου