Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Άγρια ζωή και βιοποικιλότητα: Διατηρούμε κάθε μορφή ζωής στη γη



Τα ζώα και τα φυτά της άγριας φύσης έχουν εγγενή αξία και αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της βιόσφαιρας, λόγω της οικολογικής αλληλεξάρτησης και ισορροπίας μεταξύ των ειδών. Συμβάλλουν επίσης καθοριστικά στην ανθρώπινη ευημερία και την αειφόρο ανάπτυξη, χάρη στην οικολογική, γενετική, κοινωνική, οικονομική, επιστημονική, εκπαιδευτική, πολιτιστική, ψυχαγωγική και αισθητική αξία τους. 


Η Παγκόσμια Ημέρα Άγριας Ζωής (3 Μαρτίου) αποτελεί μια αφορμή να συνειδητοποιήσουμε, να θαυμάσουμε και να γιορτάσουμε την ποικιλομορφία της άγριας πανίδας και χλωρίδας, αλλά και να υπενθυμίσουμε την επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των ανθρωπίνων δράσεων και πρακτικών που επιτελούνται εις βάρος της φύσης και οδηγούν στη μείωση ή εξαφάνιση ειδών. Σχεδόν 1.000.000.000 είδη (25%) κινδυνεύουν με αφανισμό κατά τις επόμενες δεκαετίες, ρυθμός περίπου 1.000 φορές μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη περίοδο της ανθρώπινης Ιστορίας. 

Η ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας και η προστασία της άγριας ζωής αποτελεί έναν από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ (Στόχος 15). Ειδικότερα, το έτος 2020 θεωρείται κομβικό (“super  year”) για τον συγκεκριμένο στόχο. Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφορία συμβάλλει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας και του ευρύτερου κοινού για τη σημασία της βιοποικιλότητας σε κάθε έκφανσή της, καθώς και στην ανάπτυξη στάσεων, γνώσεων, αξιών και ικανότητας για ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην προστασία του φυσικού κεφαλαίου κάθε περιοχής. 


 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου