Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Κλιματική κρίση και επισιτιστική ανασφάλεια


 

Η συντελούμενη κλιματική κρίση επηρεάζει την παγκόσμια προσφορά τροφίμων, προκαλώντας ελλείψεις σε βασικά είδη διατροφής, κυρίως σε οικονομικά ασθενέστερους πληθυσμούς και σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές του πλανήτη.  Εξάλλου, η αλλαγή χρήσεων γης, η αποξήρανση, η αποδάσωση, η υπεραλίευση ή/και άλλες πολιτικές και πρακτικές, που εφαρμόζονται με στόχο την εντατικοποίηση της παραγωγής και την αύξηση του προσδοκώμενου κέρδους, σε έναν φαύλο κύκλο συρρίκνωσης των οικοσυστημάτων, των υγροτόπων και της βιοποικιλότητας, επιτείνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ποσότητα και τη διατροφική αξία πολλών βρώσιμων αγαθών.

Μολονότι η αύξηση της θερμοκρασίας της Γης επιτρέπει την πρωτογενή παραγωγική δραστηριότητα σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη, η συνολική παραγωγή τροφής μειώνεται, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, της διάβρωσης του εδάφους και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ενώ παρατηρείται ανισοβαρής κατανομή των παραγόμενων προϊόντων μεταξύ των χωρών. Εξάλλου, η μη βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων συντελεί στην αύξηση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, για την αντιμετώπιση της οποίας ο Ο.Η.Ε. εξέδωσε πρόσφατα οδηγίες.
Επιπλέον, κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν μεταβληθεί τα πρότυπα διατροφής στον λεγόμενο «δυτικό κόσμο», με αποτέλεσμα 670.000.000 ενήλικες και 120.000.000 παιδιά και έφηβοι να χαρακτηρίζονται σήμερα ως παχύσαρκοι. Ταυτόχρονα, 820.000.000 άτομα υποφέρουν διεθνώς από χρόνιο υποσιτισμό και περίπου 40.000.000 από οξεία ανεπάρκεια τροφής, ενώ η υποχρεωτική μετανάστευση σε ορισμένες περιπτώσεις θεωρείται ως μοναδική λύση στο πρόβλημα.

Μικρές αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες είναι δυνατόν να μας οδηγήσουν σε έναν πιο υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο ζωής, ενώ παράλληλα μας δίνουν την ευκαιρία να συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, τον μετριασμό του αντίκτυπου της κλιματικής αλλαγής και την εξάλειψη της πείνας διεθνώς. Πιο συγκεκριμένα: 

  • Καταναλώνουμε θρεπτικά προϊόντα, τα οποία ανταποκρίνονται στο μεσογειακό μοντέλο διατροφής (περισσότερα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς κ.ά.),  τόσο ιδιωτικά, όσο και σε χώρους μαζικής εστίασης.
  • Προτιμάμε προϊόντα εποχικά, τοπικής ή κοντινής προέλευσης, από μικρές μονάδες.
  • Αγοράζουμε και αποθηκεύουμε προϊόντα με σύνεση και προς αποφυγή της άσκοπης σπατάλης τους.
  • Διαβάζουμε τις ετικέτες διατροφικής επισήμανσης στις συσκευασίες μεταποιημένων τροφίμων και επιλέγουμε εκείνα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά.


ΠΗΓΗ ΦΩΤΟ: 







                   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου