Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2025

Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης 2025 UNESCO: Οι προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης για την (Περιβαλλοντική) Εκπαίδευση

 

Με κεντρικό θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση: Διατήρηση του ανθρώπινου παράγοντα σε έναν κόσμο αυτοματισμού», η Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης 2025 (Παρασκευή 24 Ιανουαρίου) στοχεύει στην ανάδειξη της αξίας της Εκπαίδευσης για την ενδυνάμωση ατόμων και κοινοτήτων με δεξιότητες κατανόησης, κριτικής και δημιουργικής αξιοποίησης των επιτευγμάτων της τεχνολογίας.

Οι δυνατότητες που η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί για την Εκπαίδευση είναι πολλαπλές (αλληλεπιδραστικά εικονικά περιβάλλοντα, προσομοιώσεις, εξατομικευμένη μάθηση, άμεση ανατροφοδότηση κ.ά.), υπό την προϋπόθεση ότι η χρήση της βασίζεται σε σαφείς ηθικές αρχές. Η Εκπαίδευση και η Μάθηση, ως διεργασίες, μπορούν να εμπλουτίζονται μέσα από εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και όχι να υποκαθίστανται ή να καταργούνται.

Σε ό,τι αφορά την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφορία, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει σημαντικά εργαλεία, ανανεώνοντας και βελτιώνοντας εκπαιδευτικές πρακτικές, αλλά και προκαλώντας δράση για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιείται για την εκπαίδευση μαθητικού και φοιτητικού πληθυσμού, αλλά και για την κατάρτιση και την επιμόρφωση περιβαλλοντικών εκπαιδευτών. Μπορεί να παρέχει μέσα για την ανάλυση και την κατανόηση σύνθετων εννοιών και φαινομένων, όπως η κλιματική αλλαγή ή οι δασικές πυρκαγιές, για την παρατήρηση και την καταγραφή της βιοποικιλότητας, των θερμοκρασιακών μεταβολών ή της περιβαλλοντικής ποιότητας, για την ανάπτυξη εφαρμογών που προωθούν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Με άλλα λόγια, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφορία με πόρους, χωρίς να υπονομεύεται η αυθεντικότητα της ανθρώπινης επικοινωνίας και συνεργασίας για την επίτευξη μαθησιακών στόχων.

🔗 https://www.unesco.org/en/days/education

#InternationalEducationDay #ArtificialIntelligence #AI #Education #EnvironmentalEducation #SustainabilityEducation

📷 https://shorturl.at/2aIU3

 

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ένα από τα κορυφαία παγκοσμίως στο αντικείμενό του

Ανακοινώθηκαν από το Shanghai Jiaotong University οι κατατάξεις  των πανεπιστημίων παγκοσμίως, ανά επιστημονική περιοχή και ακαδημαϊκό αντικείμενο, για το 2024.  

Πρόκειται για τη θεματική κατάταξη ή «λίστα» της Σαγκάης (Academic Ranking of World Universities, ARWU), στην οποία το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εμφανίζεται σε κορυφαίες θέσεις για 15 ακαδημαϊκές κατηγορίες επί συνόλου 54.

Αυτά τα ακαδημαϊκά αντικείμενα αντιστοιχούν σε 13 Τμήματα του Ιδρύματος, ένα από τα οποία και το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Οι Επιστήμες της Εκπαίδευσης στο ΕΚΠΑ, οι οποίες θεραπεύονται κυρίως από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, σημείωσαν άνοδο 200 θέσεων μέσα σε ένα έτος. Συγκεκριμένα για το 2024, στο θεματικό πεδίο Education το ΕΚΠΑ  κατατάσσεται στις θέσεις 201-300 από τις θέσεις 401-500 το 2023.

Οι Πρυτανικές Αρχές εξέφρασαν τα θερμά τους συγχαρητήρια σε όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής  κοινότητας του Πανεπιστημίου, διότι συνέβαλαν αποφασιστικά, μέσα από το σημαντικό και πολυδιάστατο επιστημονικό και ερευνητικό έργο τους, στην επίτευξη αυτών των ιδιαίτερα τιμητικών επιδόσεων για το Ίδρυμα και τα Τμήματά του.

Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2025

Συμμετοχή του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ποιοτικής Έρευνας 2025 (ECQI 2025)

Το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ποιοτικής Έρευνας 2025, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Εδιμβούργο από τις 7 έως τις 10 Ιανουαρίου 2025.

Η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Καθηγήτρια Μαρία Δασκολιά, παρουσίασε κοινή εργασία με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια Νάγια Γρίλλια, με θέμα “Student Teachers Looking into the Mirror: Re-envisioning Environmental Educators' Training Using Metaphor as a Foucauldian 'Technology of the Self”.

Η εργασία αποτυπώνει τον εννοιολογικό και μεθοδολογικό σχεδιασμό έρευνας που διενεργείται στο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Ακολουθώντας  μια μετα-δομική (post-structural) προσέγγιση και μια κριτική ανάλυση λόγου (Critical Discourse Analysis - CDA), η έρευνα εστιάζει στις «μεταφορές» που χρησιμοποιούν φοιτητές/μελλοντικοί εκπαιδευτικοί κατασκευάζοντας τις υποκειμενικότητές τους και με στόχο τον αναστοχαστικό μετασχηματισμό της επαγγελματικής τους ταυτότητας στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Αξιοποιώντας το εννοιολογικό δόμημα του Foucault «τεχνολογίες του εαυτού», η έρευνα εστιάζεται στο πώς οι μεταφορές μπορούν να χρησιμεύσουν ως μηχανισμός αυτογνωσίας και επαγγελματικής ανάπτυξης.