Με κεντρικό θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση: Διατήρηση του ανθρώπινου παράγοντα σε έναν κόσμο αυτοματισμού», η Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης 2025 (Παρασκευή 24 Ιανουαρίου) στοχεύει στην ανάδειξη της αξίας της Εκπαίδευσης για την ενδυνάμωση ατόμων και κοινοτήτων με δεξιότητες κατανόησης, κριτικής και δημιουργικής αξιοποίησης των επιτευγμάτων της τεχνολογίας.
Οι δυνατότητες που η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργεί για την Εκπαίδευση είναι πολλαπλές (αλληλεπιδραστικά εικονικά περιβάλλοντα, προσομοιώσεις, εξατομικευμένη μάθηση, άμεση ανατροφοδότηση κ.ά.), υπό την προϋπόθεση ότι η χρήση της βασίζεται σε σαφείς ηθικές αρχές. Η Εκπαίδευση και η Μάθηση, ως διεργασίες, μπορούν να εμπλουτίζονται μέσα από εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης και όχι να υποκαθίστανται ή να καταργούνται.
Σε ό,τι αφορά την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφορία, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προσφέρει σημαντικά εργαλεία, ανανεώνοντας και βελτιώνοντας εκπαιδευτικές πρακτικές, αλλά και προκαλώντας δράση για την αντιμετώπιση κρίσιμων περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να αξιοποιείται για την εκπαίδευση μαθητικού και φοιτητικού πληθυσμού, αλλά και για την κατάρτιση και την επιμόρφωση περιβαλλοντικών εκπαιδευτών. Μπορεί να παρέχει μέσα για την ανάλυση και την κατανόηση σύνθετων εννοιών και φαινομένων, όπως η κλιματική αλλαγή ή οι δασικές πυρκαγιές, για την παρατήρηση και την καταγραφή της βιοποικιλότητας, των θερμοκρασιακών μεταβολών ή της περιβαλλοντικής ποιότητας, για την ανάπτυξη εφαρμογών που προωθούν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Με άλλα λόγια, η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να ενισχύσει την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση/Εκπαίδευση για την Αειφορία με πόρους, χωρίς να υπονομεύεται η αυθεντικότητα της ανθρώπινης επικοινωνίας και συνεργασίας για την επίτευξη μαθησιακών στόχων.
🔗 https://www.unesco.org/en/days/education
#InternationalEducationDay #ArtificialIntelligence #AI #Education #EnvironmentalEducation #SustainabilityEducation
📷 https://shorturl.at/2aIU3